Suprise! Idag är det julafton! – Automatisering, generalisering och sammanhang

Suprise!  Idag är det julafton!

Tänk dig att du blir väckt en morgon av att någon berättar för dig att det är julafton!
Och det kommer gäster men du får inte veta hur många, eller vilka det är. Du ska stå för all mat, allt pynt, gran och du ska ordna julklappar till dem som kommer.

Och efter som det här är en liknelse, en metafor, så går det inte att tacka nej eller komma med någon ursäkt till gästerna – allt ska vara ordnat tills gästerna kommer.

Maten ska du fixa, allt som hör julbordet till, och dessutom måste du ordna mat ifall att någon av gästerna är vegetarian, vegan eller kanske allergisk. Men du vet inte till hur många ska maten räcka…
Julklappar ska ordnas också, men du vet inte hur många eller till vem. Barn? Vuxna? Tonåring? Är det släkt och vänner eller helt okända? Kommer en eller kommer det hundra stycken?
Sen måste du själv klä upp dig lite, men har du något snyggt hemma? Men eftersom det är julafton så kanske inte affärerna är öppna!

Generaliseringssvårigheter

Det är ungefär så här det känns för mig varje dag, ofta flera gånger om dagen. Jag vet att det är morgon (julafton) när jag vaknar men det är som att jag förblir nybörjare på t.ex. morgonrutinerna, hushållssysslor eller andra aktiviteter trots att jag har gjort det hur många gånger som helst – det känns som om varje gång är den första. Det är vanligt att individer med ADHD har generaliseringssvårigheter.

Problem med automatisering

Människor utan ADHD behöver inte aktivt tänka på vad de gör vid t.ex. morgonrutiner – det sköts automatiskt. Individer med ADHD nästan alltid har problem med automatisering, de måste hela tiden tänka exakt på vad de gör vilket tar enormt mycket energi.

Svårt att uppfatta sammanhanget

Många med ADHD har mycket svårt att uppfatta sammanhanget, det innebär att saker som personen hör eller läser bara blir en osammanhängande massa ord.
Hjärnan blir snabbt överbelastad av att läsa, lyssna på föreläsningar eller instruktioner.
Det kan räcka med att någon pratar långsamt eller med många ord för att jag ska tappa fokus. När jag ska skriva av en text eller en sifferkombination måste jag titta gång på gång eftersom jag har otroligt svårt att minnas innehållet.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *